Friday, December 12, 2014

A Firm Kick

"I've meant to tell you what I think that you think / When I cross your mind / Forgone / Stressed at the light / What's wrong with being uptight / I never say what I intend to / But does it mean that much to you"

Despre "A Firm Kick" mi-aş fi dorit să pot scrie fără oprire. Sunt puține melodii care să aibă atât de multe mesaje ascunse atât de frumos. John s-a depășit pe el însuși când a făcut cântecul ăsta. Îmi place foarte mult modul în care este construit, începând ușor, apoi se continuă cu un ritm apăsat și atinge apogeul într-o explozie de sinceritate, interogare ce nu așteaptă răspuns și se încheie stins, nu resemnat, dar împăcat. Melodia asta spune o poveste formată din povesti, din diferite aspecte care s-au petrecut în realitate și care l-au marcat pe John. Sunt convins de asta mai ales datorită versurilor: "When I revisit the past it's a blast / I've just gotta move on". Aici face referire în mod clar la primii săi ani din formație, anii lui cei mai sălbatici, anii de excese, cu lipsa controlului și cu un ego maxim ascuns într-un adolescent firav. Și în același timp, pentru el trecutul poate fi și ziua de ieri. John este capabil de o proprie reinventare în fiecare zi și mereu privește înainte, astfel încât cheia acestor versuri este ascunsă în sufletul lui. Însă cred că această parte se leagă cu ultimele două versuri, cele care încheie melodia atât de frumos, celebrând prezența greșelii conștientizate în viața noastră: "I never made a presence of living with good sence / It's really not my strong suit". Acel simț al binelui care nu că i-a lipsit la începutul anilor 90, dar pe care voit l-a anulat. Poate că de aceea și dorește să privească înainte, recunoscând abordarea greșită de la acel moment. Dar, hei, asta e doar o părere personală, cel mai probabil greșită. Cert este că mesajul enigmatic ascunde multe sentimente acumulate în mulți ani. "A Firm Kick" nu este o melodie scrisă pe genunchi, în depresie sau pe fugă. Nu. Ea închide un cerc a cărui rază acoperă o perioadă foarte mare de timp, dat fiind că melodia este din 2004.

Începutul este și el o enigmă cu ale sale versuri: "A firm kick in the pants / This last chance to get things right". Durerea unui șut în pantaloni se resimte în tot corpul și da, te face să conștientizezi totul. Tot ce e în jur, faptul că ești vulnerabil, faptul că trebuie să te aduni. Poate conștientizarea șansei primite de la colegii lui de formație, atunci când l-au reprimit. Poate! Urmează "This was one time I closed an eye / Looked away from you" despre care sincer cred că face trimitere la momentul când a părăsit formația la începutul anilor 90. Momentul când a privit departe de ei, când a închis acel ochi care vedea doar faimă și exces. Apoi merge mai departe cu "Look out for yourself tonight / Sometimes I have to get things right". Pasajul vine în completarea ideii de mai sus, în sensul că a părăsit formația pentru a se regăsi, pentru a o lua de la început și a face totul bine. Deși versurile astea două mă duc cu gândul și la Anthony. Interviurile date în perioada cea mai neagră a vieții sale sunt baza următoarelor două versuri: "I never meant what I said to you / To give up all the things that you love to do". Momentul când a condamnat formația pentru că are succes și pentru că asta își doresc de fapt îmi vine în minte acum. Un moment trist, un moment în care ura tot ce ei iubeau și tot ce realizaseră împreună. Cred că originea melodiei este de fapt în acei ani întunecați. De fapt nu cred, sunt chiar sigur. Toate aceste dubii sunt însă semnele unei piramide muzicale perfect realizate: de la o bază imensă, cu multe labirinturi ce conduc spre piste false, către scheleți demult ascunși, cu puține semne, multe întrebări și nici un drum sigur. Aș putea scrie la nesfârșit despre această melodie, însă mă opresc aici în seara asta. Îmi doresc și îmi promit să revin la ea, fie pentru completări, fie pentru corectări. Este nevoie de ambele. Sunt sigur. Genialitatea are o lovitură fermă în pantaloni!

No comments:

Post a Comment