Friday, October 30, 2009

Nu e ciudat

cum mereu au altii impresia ca tu stai degeaba si ei fac toata treaba? Indiferent cat efort depui si cat de mult incerci sa iti vezi de treaba ta vine mereu cineva care iti da peste mana si iti spune:“-De ce stai? – Pai tu mi-ai dat peste mana si m-ai oprit din ce faceam. – Ba nu; ti-am dat peste mana pentru ca nu faceai nimic. Asta e doar o scuza.” In astfel de situatii binecuvantati fie cei care prin nesimtirea lor nativa au dobandit darul de a fi imuni din toate punctele de vedere la astfel de situatii. Este logic ca atunci cand nu faci nimic ai timp sa te ocupi de cei din jur. Este la fel de logic ca ala care nu face nimic se gaseste in aceasta situatie fie pentru ca e depasit de ceea ce este in jur (99% din cazuri) fie ca este un sef prost. In cazul meu am parte de cei din prima categorie. Sunt foarte norocos! Trebuie sa depui mult efort ca sa nu stii nimic, sa nu poti invata nimic si sa ai atata timp liber incat sa te iei de altii din jur care chiar muncesc. Efort-efort dar mai trebuie si nesimtirea corespunzatoare. Caci asta ne conduce in mizeria asta de tara. Era de fapt evident ca in mizerie nesimtirea primeaza. Deductie logica. Eu din nefericire fac parte din categoria celor care se enerveaza foarte repede in astfel de situatii. Si asta pentru ca spre deosebire de exemplarele descrise eu stiu ca atunci cand sunt prost facut gramada intr-o situatie tac si incerc sa inteleg ceva de la care sa imi pot forma un punct de pornire in conversatie. Daca vreau sa mananc rahat ma duc in Turcia si imi iau cu stafide. Ca ala imi place mie. Altfel prefer sa tac. Dar nuuuuuu, de ce sa taci cand tu esti un acolit care traieste cu impresia ca lumea se roteste in dreptul buricului tau aurit?

Acum problema evidenta ce apare este ce faci intr-o astfel de situatie. Paleta de optiuni este larga: de la a-l intelege (de neacceptat), trecand prin a-l ironiza, ajungand pe la a-l injura in gand si apoi cu voce tare, condimentat eventual cu un scuipat, si culminand cu a-l plesni peste dinti. Fiecare optiune cu detaliile ei. Deci poti alege multe. Dar intrebarea este: merita energia ta? In cazul meu raspunsul e mereu DA pentru ca m-am saturat de nesimtire si tupeu. Este singura combinatie care exista in tara asta si care ne va ingropa pe toti ceilalti. Mi-e scarba de oamenii care incearca sa compenseze prin aceste minunate “calitati” alte cunostinte. Prietene, daca este planta nu incerca sa fii copac. E simplu: esti o buruiana si cresti prin ingaduinta mea la umbra ramurilor mele. Te chinui sa cresti buruiana si sa o transformi intr-o tufa, ca oricum mai mult nu poti scoate din ea. Si iti feresti crengile ca sa ajunga soare la ea, iti lasi fructele sa cada langa ea si o feresti de vanturi puternice. Iar la final ce obtii? Un boschet. Pai eu am cerut tufa si tu imi oferi boschet? Ah, nici in cazul asta nu stii care e diferenta? Pai sa iti zic tot eu: tufa e ceva care poate adaposti viata, care poate fi aranjata sa para interesanta, care poate mima utilul (doar sa mimeze) in timp ce boschetul este ceva total inutil, care nu va adaposti niciodata viata ci doar meschinarii si care este nomad, fiind purtat de voia vantului in scarba pe suprafata pamantului. Da, prietene, asta esti! Un gunoi bio pentru ca din fericire te poti dizolva.

In lumea asta totul merge asa repede si cu totii am inceput sa uram din ce in ce mai repede si sa iubim din ce in ce mai greu. Nu este vina lumii pentru nesimtire. Ea nu tine de lume ci de fiintele care o populeaza. Inainte sa vezi ca altul nu face nimic poate ca ar trebui sa vezi ce faci tu. Inainte sa il discreditezi pe altul poate ca ar trebui sa te intrebi de ce ii esti superior. Poate ca secunda aia de gandire este de fapt intelepciunea care te poate diferentia de restul. Alege sa fii tu cel corect si nu cel care sa corecteze. Inca mai crestem!

Wednesday, October 28, 2009

TRI-ped

Sau cum sta treaba cu adevarat. In ultima vreme m-am intrebat destul de des cum sta treaba cu persoana mea deoarece se pare ca nu reusesc sa ma fac destul de placut. Vorbescu mult, ma cred superior, jignesc in mod direct si indirect folosind cuvinte vulgare sau nu si in general am o tendinta de anti-socializare. Sau cel putin asa incearca sa imi spuna lumea. Dar incerc sa ma conving in sinea mea ca nu eu sunt de vina, ca nu sunt eu sunt cel care a ales ca sa fie altfel decat restul si sa nu fie ignorant. Cat despre relatiile cu cei din jur eu personal is lamurit. In general (99,9%) se rezuma la ce poti face tu pentru altii si niciodata invers. Daca vrei invers inseamna ca esti pervers, ca vrei in 69. Adica daca tu i-ai facut treaba acum nu vrei sa ti-o faca si el pe a ta, nu? Relatiile astea sunt extrem de fragile in ziua de azi. O sa dau un exemplu banal: o relatie de prietenie intre doi oameni este precum un trepied. Da, un trepied si da, doi oameni. De ce spun numai doi oameni si un trepied? Pai sa imi spuneti cand o sa reusiti sa puneti in echilibru un trepied caruia ii lipseste un picior. Revenind la relatia de prietenie eu consider ca atunci cand vrei sa fii corect cu cineva si sa ai o relatie bazata pe incredere inseamna ca ii oferi tot sprijinul tau si ca impreuna cu acea persoana o sa formezi o alianta extrem de echilibrata, solida si durabila. Insa in ziua de azi am observat ca imediat ce unul si-a atins obiectivul sau obiectivele incearca usor-usor ca sa se detaseze de tine. Nu vrea sa fie brutal, nu vrea sa fii suparat pe el, vrea doar sa isi vada interesul si sa stie ca esti acolo pentru el daca e nevoie sa revina la sustinerea ta. Asa ca pleaca usurel si incearca sa sprijine trepiedul lipsit de picior de un plan vertical, astfel incat sa nu cada. Este echilibru instabil, DA si este ceva care nu poate fi definit ca fiind durabil. Este o IMPROVIZATIE ! Si atunci daca eu sunt acum o improvizatie, tu de ce dracu’ sa te mai intorci la mine? Decat sa fiu un infirm asteptandu-si piesa amputata sa revina la intreg, prefer sa nu mai fiu deloc. Ce rost are prietenia daca merge doar intr-un singur sens?

De ceva timp incerc sa imi lamuresc, mie in primul rand, aceasta problema. Is satul de improvizatii si de carpeli facute de altii in viata mea. De asta sunt anti-social…cred. De asta nu vreau sa am prieteni noi. De asta nu vreau sa fiu inteles de altii si de ce nu imi mai pasa de sentimentele altora. Pentru ca sunt satul sa fiu improvizatia unora. Sunt liber sa fac ce vreau fara sa fiu judecat de nimeni. Daca ma va durea ceea ce aleg sa fac, vreau sa simt din plin aceasta durere pentru ca stiu ca e adevarata si e o consecinta a faptelor mele si nu a actiunilor altora asupra mea. Refuz sa fiu un handicapat sentimental care sa traiasca in suflet cu speranta ca “prietenii mei sunt cei mai importanti si daca e sa am vreodata o problema ei toti imi vor sari in ajutor”. FALS! Cred ca pana la varsta asta am vazut cine imi sunt adevaratii prieteni si stiu sa ii pretuiesc. Ei au stiut sa ma accepte mereu asa cum am fost: rock-star intr-o zi, emo in alta, romantic cateodata sau antipatic in 90% din timp. Si m-au acceptat asa fara sa faca vreun compromis sau sa se foloseasca de vreo improvizatie. Si de asta ii iubesc si promit ca o sa fac tot ce imi sta in putinta ca sa nu ii dezamagesc. Despre restul “carpacilor” care se lauda ca sunt prieteni si frati si veri si mai stiu eu ce alta legatura de rudenie redusa la simpla reprezentare a legaturii de amicitie nu am destule cuvinte triviale pentru a-i descrie. Stiu ca aia sunt cei care mereu se simt ofensati de actiunile altora care sunt independenti si au o minte a lor, se simt frustrati langa o persoana care binedispune grupul, fac glume la care rad doar ei si injura sau jignesc atunci cand simt ca nu au inteligenta necesara ca sa dea o replica pe masura. Mi-e sila, mi-e scarba, mi-e jena de oamenii acestia penibili care nu stiu sa aprecieze un om.

In general, cred ca ma deranjeaza cel mai mult ideea de a fi folosit de altcineva. Ma oripileaza gandul ca cineva m-ar putea manipula in propriul interes mai mult sau mai putin meschin. Imi revendic independenta caracterului meu si rebeliunea starilor mele interioare. Sunt ale mele si nimeni nu are dreptul sa ma judece si asta pentru ca nimeni nu greseste in locul meu. De-a lungul timpului m-am simtit cel mai bine atunci cand am scapat de o relatie de prietenie de genul celei descrise mai sus. Cand am simtit ca m-am lepadat de un om fals am simtit nu ca gresesc ci ca, dimpotriva, corectez o greseala facuta anterior. Iar putinii mei prieteni adevarati vor intelege de ce am scris asta: nu ca sa improsc cu noroi pe unii, ci ca sa le arat cat sunt de speciali si de importanti pentru mine. Va multumesc pentru faptul ca ma suportati!

Saturday, October 10, 2009

25/7

Revin dupa o indelungata absenta cauzata de lipsa timpului meu liber care, in ciuda eforturilor mele, a disparut ca prin minune. A disparut de fapt din orice moment al zilei deoarece 5-6 ore de somn pe zi cred ca spun destule despre incarcarea orarului meu. Nu ma laud acum cu asta deoarece stiu ca sunt inca departe de a fi un workaholic. Si cum timpul meu liber spuneam ca a fost destul de limitat stateam intr-o zi si ma intrebam ce s-ar fi intamplat daca ziua avea 25 de ore si nu 24. Adica cine a fixat numarul orelor din zi? Are cineva vreo idee? De ce nu 30 sau de ce nu 18? De ce nu se iau in calcul de la rasarit la rasarit? Iarna sa aiba 7 ore ziua si vara 17. Ar fi ceva sa consideri ziua in functie de prezenta soarelui pe cer. Dar cum asta ar genera valuri de modificari de la vara la iarna si invers cred ca a fost un "inteligent" care a spus asa: “De ce sa ii lasam pe fraierii astia sa munceasca iarna doar 7 ore? Ce bine ar fi daca ar munci si iarna si vara tot 17 ore. Cum sa facem asta? Pai stiu eu cum: adunam orele de zi din iarna cu cele din vara si stabilim durata zilei la 24 de ore si eliminam bucatica mai mica (7 ore) pe care o marcam ca fiind timp de odihna (noaptea) si in felul asta maximizam timpul alocat de fraieri pentru munca. Si toti iesim in castig: fraierii pentru ca o sa creada ca se odihnesc si noi pentru ca ii avem la munca 17 ore mereu.” Buna afacere!

Insa asta e doar prima parte a acestui scenariu. Partea a doua si cea mai interesanta ar fi raspunsul la intrebarea: ce ai face daca ziua ar avea 25 de ore si nu 24? Oare ai munci mai mult, sau te-ai odihni mai mult? Sau nici una nici alta? Gandeste-te ca daca fiecare zi ar avea o ora in plus asta ar insemna 365 de ore in plus pe an, adica 15 zile in plus. Nu e deloc putin avand in vedere ca in momentul de fata statul te obliga la un concediu de 15 zile consecutive de concediu anual. Dar chiar crezi ca ai avea acele zile integrate in acest concediu? Sa fie 30 de zile in loc de 15? Nu, nu, prietene. Eu cred ca ar fi mai realist daca ne-am gandi asa: 3 zile in plus de concediu si 12 de munca. Asta e cel mai realist calcul. Dar apoi s-ar modifica si perceptia angajatorului despre tine, dragul meu sclav. Ai fi intampinat la munca dupa concediu cu o fraza de genul: “Haide ca ai avut atatea zile de concediu ca am si uitat. Aproape 20 de zile dintr-o luna de 28 (luam februarie de exemplu ca perioada de concediu) aproape ca nu ai muncit 5 zile luna asta. Eu pentru ce te mai platesc acum? Dar acum esti ca nou si poti recupera tot ce s-a adunat in concediu si sa faci si munca in plus ca doar te-ai odihnit o luna intreaga.” Ar fi frumos? Ar fi sanatos? Mai ales ca ai avea si colegii plecati tot la fel de mult timp in concediu si deci ai suplini si munca lor pentru o perioada de timp mai mare. Nu suna prea incantator. Nu stiu daca pentru o ora in plus pe zi cineva ar alege acest scenariu. Pe de alta parte o ora in plus pe zi ti-ar da mai mult timp sa fii cu persoana iubita, sa te bucuri de viata ta, sa te rogi, sa te uiti la un episod din serialul tau favorit in plus, sa bei o cafea cu prietenii in oras, sa te duci la o plimbare rapida, sa te duci la sala pentru un antrenament scurt si concentrat, sa mai rasfoiesti o carte, sa iti alinti copilul, sa iti duci la spalatorie masina, sa faci o repriza de shopping extrem de scurta sau mai stiu eu ce altceva. Deci ideea este ca acea ora poate fi si extrem de utila daca este pozitionata intr-un scenariu pozitiv.

Daca ar fi sa aleg eu cate ore sa aiba ziua cred ca as alege sa ramana la fel. De ce? (pentru ca trebuie sa justific) Pai pentru ca eu consider ca un om ordonat va reusi mereu sa gaseasca timp liber pentru toate lucrurile importante din viata lui. De fapt asta este cheia reusitei in viata oricarui om: prioritizarea evenimentelor importante pentru el. Asa ca eu cred ca cine spune ca ar avea nevoie de o ora in plus pe zi de fapt ar nevoie de inca 10 ore pe zi pentru ca e clar ca nu isi poate imparti timpul in mod util. Ah… Si inca un motiv – care nu imi apartine, dar se aplica perfect: “Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.”

27022009