Thursday, December 3, 2009

De Sfantul Andrei

Incep aceasta postare printr-o calduroasa urare de “La multi ani!” adresata tuturor celor cu numele de Andrei/Andreea. Ei sunt cei care practic deschid luna cadourilor deoarece la ei se termina anul si incep sarbatorile de iarna, prilej de regasire a pacii interioare pentru fiecare dintre noi, pentru fiecare familie. Ceea ce nu inteleg eu este “barbaria” acestei celebrari la nivel local. Altfel spus nu inteleg de ce in balciul asta de oras trebuie sa mai instauram o stare/amenajare de circ. O stare in care sa evidentiem grotescul existential care este atat de caracteristic celor care sunt mai numerosi decat noi restul. E ca si cum ai legaliza mizeria, desfranarea, prostul-gust, lipsa bunului-simt si violenta pe strazile principale din oras. Nu am sa intru mai mult in detalii deoarece ma scarbeste efectiv gandul si acest lucru tinde sa umbreasca ceea ce ar trebui sa fie o sarbatoare sfanta. Ceea ce vreau sa subliniez insa este altceva si pentru a face acest lucru am sa folosesc o paralela cu natura. Ca sa fiu si mai precis am sa fac paralela cu un animal. Acest animal este unic in lume datorita modului sau de existenta. El poate exista foarte bine si langa om, dar si in lipsa acestuia. De-a lungul timpului el a fost domesticit, a fost imblanzit si crescut de oameni pentru numeroasele avantaje pe care le aveau de pe urma sa. Ceea ce este insa fascinant la acest animal, acelasi lucru care il face si unic, este faptul ca el poate fi domesticit si crescut langa casa omului timp de 3-4 ani sa spunem, iar in momentul in care este lasat liber el va redeveni un animal 100% salbatic in mai putin de doua saptamani. Un animal agresiv, puternic, feroce si de temut pentru orice ii iese in cale. Pentru a nu mai mentine suspansul am sa va spun despre ce animal vorbesc si am sa va rog sa nu radeti. Vorbesc despre PORC! Nu exagerez si nu mint cu nimic. Informatia este disponibila in orice enciclopedie de profil. Ca sa va scutesc de efort va amintesc faptul ca inca exista o specie de porc 100% salbatica: porcul mistret. Singura diferenta intre el si porcul domesticit este faptul ca el nu este nevoit sa vaneze pentru a manca si de aceea pare “umil”. Insa nu trebuie sa ne lasam pacaliti nici macar o secunda, deoarece pus in libertate el se va adapta imediat la acest stil de viata deoarece “radacinile” sale nu au fost extirpate ci doar “amortite” de om.

Si acum sa ma intorc la ceea ce vreau sa subliniez. Constat cu amaracine ca multi dintre cei care convietuiesc printre noi nu sunt altceva decat o transpunere in alt plan a aceeasi idei. Cu ocazia acestui balci organizat anual in acest “satuc” unde traiesc pot vedea acest lucru direct de la fata locului, din pacate. Oameni care sub pretextul unei sarbatori se transforma total si cad in patima alcoolului, a violentei si a nepasarii fata de semenii sai. In loc sa petreaca intr-un mod civilizat el alege de bunavoie sa se scalde in mocirla urbana si sa dea frau liber instinctelor sale primare, reprimate de-a lungul unui intreg an. Intrebarea mea este ce s-ar intampla cu aceasta specie daca nu ar mai exista aceste “sarbatori”? Oare ar disparea si ei? Nu cred. Ceea ce cred insa este ca fiecare dintre noi ar trebui sa incerce sa isi controleze instinctele, chiar si pe cele primare, pentru ca nu trebuie sa uitam nici o clipa ca facem parte dintr-o societate pe care o dorim moderna, o dorim dezvoltata, o dorim prospera. Dar daca noi nu putem sa ii oferim nici macar atat, nici  macar un minim de auto-control, ce putem sa ii cerem la schimb decat astfel de “sarbatori”? Cam atat totusi cred ca pot concetatenii nostri la acest moment existential.

Imi doresc in interiorul meu sa nu fiu niciodata victima acestor porniri. Imi doresc, dar nu stiu daca voi reusi. Este greu. Oamenilor nu le plac lucrurile grele: nu le plac hainele groase de iarna, nu le plac relatiile complicate, nu le place vremea “grea”, nu le plac “temele” grele etc. Insa orice lucru greu pentru mine reprezinta o provoare direct proportionala cu greutatea indeplinirii sale. Sper doar ca aceasta provocare sa fie acceptata de fiecare dintre noi si sa fie indeplinita cu succes. Depinde doar de noi…

1 comment:

  1. Multumesc pt urare!!!
    Iar in legatura cu parerile tale legate de natura umana tin sa-ti marturisesc k sunt in asentimentul tau!!!

    ReplyDelete