Thursday, June 6, 2013

God

“So each day would be new I build you to sleep / That's the idea of dying but you'll just have to see”

Care este singurul cuvant a carui prima litera este mereu majuscula indiferent de pozitia lui? Este acelasi cu cel mai puternic cuvant care incepe cu litera “D”: Dumnezeu! Care este cel mai puternic cuvant de trei litere in limba engleza? God! Si asta pentru ca nu este nimic mai presus de Dumnezeu in lumea crestina. Din punctul meu de vedere acest concept se aplica in toate religiile deoarece inca din cele mai vechi timpuri omul a avut nevoie sa creada intr-o forta superioara lui. A avut nevoie de ceva care sa ii inspire tot ce este mai bun, care sa il ajute sa descopere frumusetea de a trai.

john-frusciante09-12-16

Scriam zilele trecute despre Central (vezi aici) si despre faptul ca ea este piesa in jurul careia este construit intreg albumul, dar aura lui Central este data de God. Si daca nu te-ai gandit ce ti-ar spune El, ascultand aceasta melodie poti sa iti imaginezi un punct de plecare. Versurile sunt un exercitiu de dragoste, pilda si acceptare, de serenitate. Este ca si cum ai asculta cerul cu ochii, te-ai pierde si apoi te-ai regasi mult mai intelept, mai plin de dragoste. Cand asculti God primesti iubire, cedezi partea ta furtunoasa si descoperi un mesaj ce transcende realitatea acestei lumi: acela ca niciodata nu esti singur, ca mereu cineva vegheaza asupra ta cu dragoste si iti asculta rugaciunile. Ca in fiecare zi mori cate putin, doar ca sa invii a doua zi si sa redescoperi frumusetea lumii. De aceea pentru mine cea mai fascinanta parte a melodiei este inceputul, unde moartea – ca si concept din punctul nostru de vedere – este biruita in doua versuri atat de profunde incat restul melodiei straluceste in mod divin. Nu exista nici o mustrare in aceasta melodie, nici o urma de regret, ci doar intelegere si iubire pentru noi toti. De cate ori s-a intamplat ca ceea ce ne dorim sa se intample exact asa? Dar de cate ori am multumit pentru asta? Cred ca raspunsul la prima intrebare se regaseste in versul “I hear all your prayers because I'm each one of you”. La a doua intrebare va trebui sa cautam cu totii in sinea noastra raspunsul. Asta este si mesajul acestei melodii: sa cauti in tine binele, sa te opresti din goana asta nebuna si sa apreciezi cu adevarat ceea ce primesti, ceea ce ai si sa nu mai alergi dupa ceea ce nu ai. Sa nu mai dai la o parte zilele doar sperand ca urmatoarea va fi altfel. Orice zi este speciala daca tu vrei sa fie asa. Ai sansa asta de fiecare data cand te trezesti, dupa cum spun si primele doua versuri. Nu o irosi, pentru ca degeaba apreciezi o zi buna atunci cand ai o zi proasta; timpul nu se mai intoarce si cum nu poti trai la nesfarsit sperand sa gasesti ziua perfecta la fel nu poti trai nici in trecut cu gandul la ce ai avut. “Be for me / Before me” este un joc de cuvinte perfect, gandit atat de simplu, dar atat de profund si care ne arata forta noastra atunci cand suntem uniti, cand iubim, cand credem. Faptul ca este construita in aceasta ordine si nu invers ne arata ca increderea se construieste si nu se divide. Repetarea de cate trei ori a fiecarui vers din aceasta sintagma este facuta intentionat pentru a da putere si pentru a sublinia puterea acestui mesaj.

Invata sa iubesti fiecare zi si sa fii mai intelegator, sa oferi mai multa iubire si sa iti faci timp pentru tot. Pentru aproapele tau, pentru tine, pentru noi.

No comments:

Post a Comment