Treaba asta simpla ar trebui de obicei sa te scoata din orice incurcatura. E raspunsul standard pentru oricare dintre situatiile cand: ai ceva greu de facut, trebuie sa mergi undeva, trebuie sa mergi undeva cu CINEVA anume, trebuie sa faci sex, trebuie sa pui bani pentru ceva, cand ai de respectat o obligatie morala sau materiala fata de cineva. De aici apar si variatiuni bazate pe aceste modele. Singura la care nu prea merge aplicata oricand este, dupa mine, prima varianta – cand ai ceva greu de facut – pentru ca ghinionul face ca in viata trebuie sa si muncesti pentru a castiga bani si poti primi de multe ori la inceputurile stralucitei tale cariere diferite task-uri mai mult sau mai putin grele, mai mult sau mai putin umilitoare etc. Ai inteles ideea: esti capatul de jos al unui mop care fiind inflexibil nu mai poate evita impactul.
Cand spui ca nu ai chef insa apar si dezavantaje. Primul si cel mai la indemana pentru exemplu in acest sens este interogatoriul. Vor urma sacaitoarele intrebari “De ce?”, “Chiar nu vrei?”, “Te mai gandesti?”. La care evident vei incerca sa raspunzi cat mai succint: de aia, nu, da (de fapt stii ca nu). Insa acest pas nu aduce izbanda decat temporar in casa ta deoarece fara sa iti dai seama, ai pasit si mai adanc intr-o treaba… complicata, deoarece urmeaza si runda a doua in care esti obligat clar sa vii cu justificari. Ei si aici chiar este o proba de rezistenta/ambitie personala. Ori le ai pregatite dinainte, ori daca ai fost prins cu garda jos si din scurt va trebui sa gasesti unele plauzibile pe moment; acest lucru implica in mod direct sa minti. Bine, poti fi si o persoana extrem de cerebrala si deosebit de open-minded si sa spui ce ai pe suflet direct cu orice risc aferent implicat acest lucru. In final, cel mai adesea, va degenera intr-una din cele doua variante (ambele negative): ori te certi cu persoana respectiva, ori va suparati – temporar. Cert este ca nu se termina bine. Eu cel putin asa am patit in majoritatea cazurilor cand am raspuns cu “nu am chef” si asta pentru ca aceste cuvinte implica indiferenta, iar indiferenta este cred cel mai puternic sentiment dintre cele negative. Mai puternic, cred, decat ura insasi. Asta este insa parerea mea.
Cand eram mic foloseam foarte des aceasta replica banala. Banala doar in aparenta pentru ca de fapt complexitatea ei este data de alcatuirea ei simpla si indolenta. Acum prefer sa folosesc alte tehnici pentru a ma eschiva de la… “activitati neplacute”. Am ajuns chiar sa consider acest “nu am chef” o piaza rea, aducatoare de molime si dureri de cap. Prefer un NU simplu, hotarat si apasat care se “auto-etanseze” tot restul intrebarilor ce asteapta raspuns dupa rostirea sa, care sa ma apere de chinul intrebarilor fara raspuns la care va trebui sa caut un raspuns. Ciudat !
No comments:
Post a Comment